Ηλικιωμένες γυναίκες


Ηλικιωμένες γυναίκες – Ποια είναι η καλύτερη εβδομαδιαία συχνότητα προπόνησης;

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 72 γυναίκες ηλικίας 60-74 ετών.

ΟΜΑΔΕΣ: μοιράστηκαν τυχαία σε 3 διαφορετικές ομάδες. (16 εβδομάδες άσκησης)
1η ομάδα πραγματοποίησε μία συνεδρία αερόβιας άσκησης και μία μυϊκής ενδυνάμωσης εβδομαδιαίως,
2η ομάδα από δύο συνεδρίες και
3η ομάδα από τρεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Μετρήθηκε η σύσταση σώματος με DXA (ένα εξαιρετικό απεικονιστικό μηχάνημα μέτρησης της σύστασης του σώματος), το αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψης και ενεργητικότητας μέσω ερωτηματολογίου, η μέγιστη δύναμη (1ME), οι κυτοκίνες (ορμόνες που ρυθμίζουν την φλεγμονή) ορού, η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου μέσω προοδευτικής δοκιμασίας σε διάδρομο, ο μεταβολισμός ηρεμίας και η συνολική ενεργειακή δαπάνη, τόσο πριν όσο και μετά από 16 εβδομάδες άσκησης.

ΠΩΣ: αερόβια άσκηση διάρκειας 40 λεπτών σε ένταση ίση με το 80% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας,

άσκηση με βάρη που αποτελείτο από 2 σετ των 10 επαναλήψεων για 10 διαφορετικές ασκήσεις σε ένταση ίση με το 80% της μίας μέγιστης επανάληψης (1ΜΕ).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: όλες οι ομάδες αύξησαν την άλιπη μάζα σώματος, τη δύναμη, την αερόβια ικανότητα και μείωσαν τη λιπώδη μάζα. Δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στις κυτοκίνες και την αντίληψη κόπωσης/κατάθλιψης.
Η σύσταση σώματος δεν παρουσίασε ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων και σε σχέση με τον συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο που αφιέρωσαν στο ίδιο πρωτόκολλο άσκησης.
Η συνολική ενεργειακή δαπάνη και ο μεταβολισμός ηρεμίας αυξήθηκε στην ομάδα με τις 2 εβδομαδιαίες συνεδρίες αερόβιας άσκησης και μυϊκής ενδυνάμωσης, αλλά όχι στις άλλες 2 ομάδες. Συγκεκριμένα, στη 2η ομάδα αυξήθηκε σημαντικά κατά 200 θερμίδες ημερησίως, στην 1η ομάδα μόλις κατά 68 θερμίδες και στην 3η ομάδα μειώθηκε σημαντικά κατά 150 θερμίδες.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η 3η ομάδα (3 εβδομαδιαίες συνεδρίες αερόβιας άσκησης/μυϊκής ενδυνάμωσης) ανέστειλε τη δαπάνη ενέργειας σε δραστηριότητες μη άσκησης λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας, χωρίς να επιφέρει τις προσαρμογές που παρατηρήθηκαν στις 2 άλλες ομάδες, οι οποίες εφάρμοσαν μικρότερη εβδομαδιαία συχνότητα άσκησης.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις