Αποφρακτική άπνοια ύπνου – Μπορεί να βοηθήσει η διατροφή και απώλεια βάρους;





Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου που σχετίζεται με αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Με δεδομένη τη στενή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της OSA, αλλαγές στον τρόπο ζωής και συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις συνιστώνται συνήθως σε ασθενείς, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που αν αφορούν τις επιπτώσεις τους στην OSA. Ο βασικός στόχος αυτής της πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης ήταν να πραγματοποιηθεί μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να εκτιμηθεί η επίδραση της απώλειας βάρους, μέσω της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, σε παραμέτρους της OSA: δείκτη άπνοιας (AHI) και δείκτη αποκορεσμού οξυγόνου 4% (ODI4). Έγινε συστηματική έρευνα σε δημοσιεύσεις που έχουν ανεβεί στις βιβλιογραφικές βάσεις Medline (1948-2011), EMBASE (1988-2011) και CINAHL (1982-2011). Επτά τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (με συνολικά 519 συμμετέχοντες), έδειξαν ότι τα προγράμματα μείωσης βάρους σχετίζονται με μια μείωση στο AHI αλλά με σημαντική ετερογένεια μεταξύ των μελετών. Εννέα μη-ελεγχόμενες μελέτες με συνολικά 250 συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική μείωση στο AHI. Τέσσερις μη-ελεγχόμενες μελέτες (με συνολικά 97 συμμετέχοντες) έδειξαν επίσης μια σημαντική μείωση στην ODI4. 

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι η απώλεια βάρους μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής και των διατροφικών παρεμβάσεων έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις σε παραμέτρους της αποφρακτικής άπνοιας, που είναι όμως ανεπαρκή για να τις ομαλοποιήσουν. Οι αλλαγές στις παραμέτρους της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου θα μπορούσαν, ωστόσο, να είναι κλινικά σχετικά, σε μερικούς ασθενείς, με τη μείωση της σοβαρότητας της αποφρακτικής άπνοιας. Αυτά τα ελπιδοφόρα προκαταρκτικά αποτελέσματα χρειάζονται επιβεβαίωση μέσω μεγαλύτερων τυχαιοποιημένων μελετών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων εντατικών προσεγγίσεων απώλειας βάρους.


Araghi MH, Chen YF, Jagielski A, Choudhury S, Banerjee D, Hussain S, Thomas GN, Taheri S. Effectiveness of lifestyle interventions on obstructive sleep apnea (OSA): systematic review and meta-analysis. Sleep. 2013 Oct 1;36(10):1553-62

Δημοφιλείς αναρτήσεις