Ποδήλατο – Μπορεί να επηρεάσει το μεταβολικό σύνδρομο;











Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ινσουλινοαντίσταση στην περίπτωση της παχυσαρκίας μειώνεται μετά από εφαρμογή πρωτοκόλλων δίαιτας και άσκησης. Η συγκεκριμένη έρευνα αξιολόγησε αν η αερόβια άσκηση αποτελεί σημαντική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου. Το δείγμα αποτέλεσαν 18 μη διαβητικά άτομα καθιστικής ζωής και 11 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, τα οποία συμμετείχαν σε 8 εβδομάδες άσκησης προοδευτικά αυξανόμενης επιβάρυνσης σε στατικό ποδήλατο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η άσκηση ποδηλασίας χωρίς μείωση σωματικού βάρους δεν άλλαξε την ινσουλινοαντίσταση στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο (ομάδα άσκησης) ή στα άτομα καθιστικής ζωής (ομάδα ελέγχου). Παρατηρήθηκε αύξηση στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και τον αριθμό των μιτοχονδρίων στους μύες ενώ η δύναμη, η άλιπη σωματική μάζα και η λιπώδης μάζα δεν μεταβλήθηκαν. Η άσκηση προκάλεσε μια αλλαγή στη σύνθεση των μυϊκών ινών και στις 2 ομάδες αλλά προς αντίθετες κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, η αναλογία μυϊκών ινών τύπου ΙΙx μειώθηκε με ταυτόχρονη αύξηση των μυϊκών ινών τύπου ΙΙα στην ομάδα ελέγχου (μη διαβητικά αγύμναστα άτομα). Αντίθετα, στην ομάδα άσκησης (άτομα με μεταβολικό σύνδρομο) παρατηρήθηκε ακριβώς το αντίστροφο αποτέλεσμα. Επίσης, η διάμετρος των μυϊκών ινών αυξήθηκε και στους τρεις τύπους μυϊκών ινών (I, IIa, IIx) στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, όπως και η έκφραση των υποδοχέων ινσουλίνης στους μύες καθώς και του πρωτεϊνικού μεταφορέα γλυκόζης γνωστού και ως GLUT4. Τέλος, διαπιστώθηκε υπερβολική φωσφορυλίωση σερίνης του γονιδίου IRS-1, η δράση του οποίου σχετίζεται με τη λειτουργία της ινσουλίνης. 

Συμπερασματικά, η άσκηση σε στατικό ποδήλατο (όπως αυτό των γυμναστηρίων) παρά του ότι δεν μείωσε το σωματικό βάρος, προκάλεσε σημαντική βελτίωση της αντοχής, ενίσχυσε τη σύνθεση μιτοχονδρίων, βελτίωσε την έκφραση των υποδοχέων ινσουλίνης, αύξησε τους μεταφορείς γλυκόζης στα μυϊκά κύτταρα, αλλά δεν μείωσε την ινσουλινοαντίσταση σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Όχι κι άσχημα. Αν η προπόνηση διαρκούσε μερικές ακόμη εβδομάδες μπορεί να βλέπαμε και μείωση της ινσουλινοαντίστασης.


Stuart CA, South MA, Lee ML, McCurry MP, Howell ME, Ramsey MW, Stone MH. Insulin Responsiveness in Metabolic Syndrome after Eight Weeks of Cycle Training. Med Sci Sports Exerc. 2013 May 10.

Δημοφιλείς αναρτήσεις