Εμετοί και ναυτία στην εγκυμοσύνη












Οι περισσότερες από το ήμισυ όλων των εγκύων γυναικών υποφέρετε από ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Το ένα τέταρτο έχει ναυτία μόνο, και ένα τέταρτο είναι απαλλαγμένο από αυτά τα συμπτώματα. Δεδομένου ότι κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, η σοβαρότητα της ναυτίας και του εμετού της εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Τι προκαλεί τι ναυτία και τους εμετούς της εγκυμοσύνης;

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί την ναυτία της εγκυμοσύνης. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ένας συνδυασμός από πολλές φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, όπως τα υψηλότερα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πόσο διάστημα διαρκεί συνήθως αυτή η αδιαθεσία;

Η ναυτία και ο έμετος συνήθως αρχίζουν κατά την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και παρατηρείτε πιο συχνά όταν το στομάχι είναι άδειο. Για το 80% των πασχόντων, η αδιαθεσία αυτή σταματά περίπου κατά την 12η εβδομάδα της κύησης, αν και οι αναγούλες μπορούν να εκδηλωθούν καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το άλλο 20% των πασχόντων,  θα υποφέρει από ναυτία και έμετο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, για ένα μικρό ποσοστό των γυναικών τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν μέχρι τον τοκετό.

Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται πιο έντονα τις πρωινές ώρες, είτε εξαιτίας κάποιας μυρωδιάς, ή χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Άλλες φορές η ναυτία υποχωρεί και άλλες έχει σαν άμεση συνέπεια τους εμετούς. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται σε μικρή ένταση και ταλαιπωρούν περισσότερο την έγκυο που έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό. Γι αυτό και ορισμένες έγκυες χάνουν 1-2 κιλά στην αρχή της κύησης. Παρόλα αυτά το έμβρυο τρέφεται κανονικά και δεν κινδυνεύει.
Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις κάποια έγκυος μπορεί να κάνει πολλούς εμετούς (15-30). Αυτή η σοβαρή κατάσταση ονομάζετε υπερέμεση και σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να πάρει την κατάλληλη θεραπεία ή να εισαχθει στο νοσοκομείο για να της χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά και τα συμπληρώματα βιταμινών.

Ποιες έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλες να έχουν συμπτώματα ναυτίας;

Οι έγκυες με δίδυμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα της β-hCG (βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη), οιστρογόνου ή άλλων ορμονών στο σύστημά σας.
Οι έγκυες που είχαν ναυτία και εμετό σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη.
Οι έγκυες που έχουν ιστορικό ναυτίας ή εμετού ως αποτέλεσμα της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών.
Οι έγκυες που μπορεί να έχουν μια γενετική προδιάθεση για ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι έγκυες με ιστορικό ημικρανιών.
Οι έγκυες που κυοφορούν  κορίτσι. Σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα ναυτίας και εμετού κατά το πρώτο τρίμηνο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να κυοφορούν κορίτσι.

Χρήσιμες συμβουλές για τον έλεγχο της ναυτίας και του εμέτου:
Έχετε κάποια απλά σνακ, όπως κράκερ στο κομοδίνο σας. Τρώγοντας κράκερ αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καταναλώστε μικρά, αλλά συχνά γεύματα. Ένα άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει την ναυτία. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες βοηθούν στην καταστολή αυτής.
Κάθε πρωί, επίσης, διαθέστε για τον εαυτό σας λίγο έξτρα χρόνο, προκειμένου να φάτε αργά μερικά κράκερ και μετά ξεκουραστείτε για 20 έως 30 λεπτά προτού σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Αποφεύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά, τα τηγανητά, τα λιπαρά
Προτιμάτε στεγνές και όχι υδαρείς τροφές. 
Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τροφές και τις μυρωδιές που σας ενεργοποιούν τη ναυτία και να αερίζετε συχνά τους χώρους στους οποίους κινείστε

Τρώτε κρύα τρόφιμα ή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή όταν είναι ζεστά τείνουν να έχουν εντονότερο άρωμα.

Μην φοράτε ρούχα που σας στενεύουν, ιδιαίτερα στη μέση

Μυρίστε λεμόνια ή πιπερόριζα (τζίντζερ). Η μυρωδιά από ένα κομμένο λεμόνι ίσως βοηθήσει τη ναυτία. Βάλτε μερικές φέτες σε παγωμένο τσάι ή ανθρακούχο νερό. Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι ηρεμεί το στομάχι και βοηθάει στην αναγούλα σε πολλές γυναίκες και χρησιμοποιείται κυρίως στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Πίνετε μικρές ποσότητες υγρών συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετε να πίνετε υγρά αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το γεύμα.

Τροφές που συμβάλουν στην ανακούφιση από τη ναυτία:
πατατάκια, κρακεράκια, κουλούρια, λεμονάδα, καστανό ρύζι, σούπα μανιταριών, φυστικοβούτυρο, σέλινο, φέτες μήλου, ξηροί καρποί, πουρές πατάτας, ψωμί, χυλοπίτες, κέικ, ζαχαρούχα δημητριακά, καρπούζι, ανθρακούχο νερό, τζιτζιμπίρα

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν έντονα μιλήστε με το γιατρό σας για να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Βιβλιογραφία:
Neda Ebrahimi1,2, Caroline Maltepe2, Adrienne Einarson2 August 2010. 241 – 248
Teraporn Vutyavanich, MD, MSc,  Theerajana Kraisarin, MD,  Rung-aroon Ruangsri, BSc, Ginger for nausea and vomiting in pregnancy. Department of Obstetrics and Gynecology, Chiang Mai University, Chiang Mai, Thailand, 25 August 2000.
Kolasa KM, Weismiller DG. Nutrition during pregnancy. Am Fam Physician 1997; 56: 205–212.
Gadsby R, Barnie-Adshead AM, Jagger C. A prospective study of nausea and vomiting during pregnancy. Br J Gen Pract 1993; 43: 245–248.

Sahakian V, Rouse D, Sipes S, Rose N, Niebyl J. Vitamin B6 is effective therapy for nausea and vomiting of pregnancy: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Obstet Gynecol 1991; 78: 33–36.

Δημοφιλείς αναρτήσεις