Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών












Ο ρόλος της ορλιστάτης σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής στη διαχείριση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.


Η παχυσαρκία είναι συχνά παρούσα σε γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και είναι μια μεταβολική κατάσταση που επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη (IR) και την υπερανδρογοναιμία. Η συγκεκριμένη προοπτική μελέτη που διεξήχθη από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ είχε ως στόχο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της ορλιστάτης, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και σε γυναίκες χωρίς PCOS με αντίστοιχο δείκτη μάζας σώματος (BMI). Στη μελέτη συμμετείχαν 101 γυναίκες με PCOS, ηλικίας 26,1±6,4 ετών, με BMI 34,5±5,9 kg/m2 ) και 29 γυναίκες με αντίστοιχο ΔΜΣ και κανονικό κύκλο. Όλες οι γυναίκες πήραν οδηγίες να ακολουθήσουν ένα χαμηλοθερμιδικό διαιτολόγιο, να κάνουν άσκηση και να παίρνουν ορλιστάτη (120 mg για 6 μήνες). Μια σημαντική και συγκρίσιμη μείωση του ΔΜΣ παρατηρήθηκε σε γυναίκες με PCOS και στις γυναίκες ελέγχου. Η συστολική και διαστολική πίεση μειώθηκε μόνο στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (LDL) μειώθηκαν και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες της ομάδας ελέγχου. Αντίθετα, τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας (HDL) στον ορό του αίματος δεν άλλαξαν στις γυναίκες με PCOS ενώ μειώθηκαν στις γυναίκες ελέγχου. Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον ορό μειώθηκαν σημαντικά και σε συγκρίσιμο βαθμό και στις δύο ομάδες. Ομοίως, οι δείκτες IR βελτιώθηκαν σημαντικά και σε συγκρίσιμο βαθμό στις γυναίκες με PCOS και στις γυναίκες ελέγχου. Τα επίπεδα ορού τεστοστερόνης και του δείκτη ελευθέρων ανδρογόνων μειώθηκαν σημαντικά στις γυναίκες με PCOS ενώ δεν άλλαξαν στην ομάδα ελέγχου. 

Φαίνεται λοιπόν ότι η ορλιστάτη σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους σε γυναίκες με PCOS, με αποτέλεσμα βελτιώσεις στο IR, στην υπερανδρογοναιμία και στη μείωση παραγόντων του καρδιαγγειακού κινδύνου


Panidis D, Tziomalos K, Papadakis E, Chatzis P, Kandaraki EA, Tsourdi EA, Katsikis Ι. The role of orlistat combined with lifestyle changes in the management of overweight and obese patients with polycystic ovary syndrome. Clin Endocrinol (Oxf). 2013 Aug 5. doi: 10.1111/cen.12305.

Δημοφιλείς αναρτήσεις