Δημητριακά

Είναι τελικά σημαντική η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες για την υγεία;

Πολυάριθμες μελέτες που αφορούσαν τα προϊόντα ολικής άλεσης και τις χρόνιες παθήσεις έχουν συμπεριλάβει συχνά εμπλουτισμένα τρόφιμα με πίτουρο και άλλα συστατικά που όμως δεν πληρούν τον ισχύοντα ορισμό των δημητριακών ολικής άλεσης. Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολόγησε βιβλιογραφικά τις υπάρχουσες μελέτες (1965-2010) για να δείξει αν μόνα τους τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν οφέλη για αυτές τις ασθένειες. Είναι γνωστό ότι μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε δημητριακά ολικής άλεσης και πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν να προστατεύσουν από την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου. Η συγκεκριμένη ανάλυση έγινε από την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής (American Society for Nutrition, ASN). Ο στόχος της ανάλυσης ήταν να εκτιμηθεί η συμβολή του πίτουρου ή των ινών των δημητριακών στην επίπτωση των δημητριακά ολικής άλεσης στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (διαβήτη τύπου 2), παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων (CVD) ως βάση για τη θέσπιση μίας θέσης από την ASN. Στην ανάλυση οι ερευνητές συνέλλεξαν στοιχεία από 28 μελέτες που εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, 33 μελέτες που εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και 19 μελέτες που εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας μεταξύ ατόμων που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης και υπολείμματα φλοιού δημητριακών. Οι περισσότερες μελέτες με προϊόντα ολικής άλεσης περιλάμβαναν μείγματα δημητριακών ολικής άλεσης ή/και τρόφιμα με πίτουρο (≥ 25%). Προοπτικές μελέτες έδειξαν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 με την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών δημητριακών ή μείγματα δημητριακών ολικής άλεσης και πίτουρο (υπολείμματα φλοιού δημητριακών). Όσο αφορά το βάρος του σώματος, ένας περιορισμένος αριθμός των προοπτικών μελετών με φυτικές ίνες δημητριακών και δημητριακά ολικής άλεσης, ανέφεραν μικρές αλλά σημαντικές μειώσεις στην αύξηση του σωματικού βάρους. Τέλος, όσο αφορά τη CVD, οι περισσότερες μελέτες διαπίστωσαν μείωση του κινδύνου με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών δημητριακών ή μείγματα δημητριακών ολικής άλεσης και πίτουρου (υπολείμματα φλοιού δημητριακών). Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών ή δημητριακών ολικής άλεσης και υπολείμματα φλοιού δημητριακών παρουσίασαν 18-40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, 22-43% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και 14-26% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι καμία από της μελέτες που συμπεριελήφθησαν στην ανασκόπηση δεν ήταν τυχαιοποιημένη και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι η κατανάλωση φυτικών ινών είναι αυτή που απέτρεψε την εμφάνιση του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου.

§  Cho SS, Qi L, Fahey GC Jr, Klurfeld DM. Consumption of cereal fiber, mixtures of whole grains and bran, and whole grains and risk reduction in type 2 diabetes, obesity, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2013 Aug;98(2):594-619

Δημοφιλείς αναρτήσεις