Aγώνες αντοχής & πρόσληψη θρεπτικών συστατικών





Running – Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και γαστρεντερικά προβλήματα κατά τη διάρκεια αγώνων αντοχής


Όσοι τρέχουν δρόμους μεγάλων αποστάσεων λειτουργούν σε υψηλή ένταση για μεγάλη χρονική περίοδο με αποτέλεσμα να απαιτείται αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και υγρών για να υπάρχει ισορροπία χωρίς όμως να επηρεάζουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Η σχέση που υπάρχει μεταξύ διατροφικών συνηθειών και γαστρεντερικών ενοχλήσεων σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων κατά τη διάρκεια αγώνων δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένη. Γι’ αυτό και ερευνητές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες έθεσαν ως σκοπό της μελέτης τους την ανάλυση της πρόσληψης ενέργειας, θρεπτικών συστατικών και υγρών κατά τη διάρκεια αγώνων αντοχής και διερεύνησαν τη σχέση τους με γαστρεντερολογικά προβλήματα. Στη μελέτη συμμετείχαν 221 δρομείς (άνδρες και γυναίκες) από δύο αγώνες τρίαθλου Ironman, ενός αγώνα half-Ironman, ενός μαραθωνίου και αγώνα ποδηλασίας 100/150 χιλιομέτρων με τη συμμετοχή τόσο ερασιτεχνών όσο και επαγγελματιών αθλητών. Για την ποσοτικοποίηση των θρεπτικών συστατικών χρησιμοποιήθηκε κατάλληλο ερωτηματολόγιο που συμπληρωνόταν μετά τον κάθε αγώνα και αξιολογήθηκαν 12 γαστρεντερικά προβλήματα σε κλίμακα από 0 (κανένα πρόβλημα) ως το 9 (χείριστη κατάσταση). 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ρυθμοί κατανάλωσης υδατανθράκων και στους τρεις αγώνες τρίαθλου δεν παρουσίασαν μεταξύ τους διαφορά αλλά βρέθηκε ότι στους αγώνες ποδηλασίας και μαραθωνίου ήταν χαμηλότεροι. Η παρουσία σοβαρών γαστρεντερικών προβλημάτων ήταν υψηλότεροι στους αγώνες Ironman (~31%, Ρ=0.001) σε σύγκριση με τον half-Ironman (14%), την ποδηλασία (4%), τον μαραθώνιο (4%) και των επαγγελματιών ποδηλατών (7%) και σχετίστηκε με το ιατρικό ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων. Σε όλες τις αναλύσεις των δεδομένων τα σκορ για τα προβλήματα του άνω και κάτω γαστρεντερικού σωλήνα σχετίσθηκαν με την παρουσία ιστορικού γαστρεντερικών διαταραχών. Οι συνολικοί ρυθμοί κατανάλωσης υδατανθράκων σχετίσθηκε θετικά με τη ναυτία και μετεωρισμό και αρνητικά με το χρόνο τερματισμού στους αγώνες Ironman. 

Τα τελικά συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ότι η έντονη διακύμανση των ρυθμών πρόσληψης υδατανθράκων μεταξύ των διάφορων αγώνων και των αθλητών και η αυξημένη λήψη υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης σχετίστηκε όχι μόνο με τα υψηλά σκορ για ναυτία και μετεωρισμό αλλά και με την καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια των αγώνων Ironman.

 Pfeiffer B, Stellingwerff T, Hodgson AB, RANDELL R, Pottgen K, Res P Jeukendrup AE. Nutritional Intake and Gastrointestinal Problems during Competitive Endurance Events. Med. Sci. Sports Exerc., 44(2): 344–351, 2012.

Δημοφιλείς αναρτήσεις