ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ



«Κάθε φορά οραματιζόμουν πού ήθελα να βρεθώ, τι είδους παίκτης ήθελα να γίνω. Προφανώς προσέγγιζα το κάθε τι με το στόχο κατά νου. Ήξερα πού ακριβώς ήθελα να πάω και επικεντρωνα την προσοχή μου για να φτάσω ε κεί». Michael Jordan


«Νομίζω ότι έχω καταλάβει για ποιόν λόγο ο Malone έχει γίνει ένας τόσο καλός ριμπάουντερ. 
Είναι πολύ σπουδαίος, διότι καταφέρνει να είναι προσηλωμένος συνέχεια στη μπάλα. Μπορεί να τον σπρώξεις, να τον κλωτσήσεις, να τον πατήσεις, αλλά δε μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια του από τη μπάλα. Αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτοσυγκέντρωσης.» Dwight Jones


Η καλαθόσφαιρα αποτελεί ένα παιχνίδι όπου ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει ένα ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο στην απόδοση. Σύμφωνα με τον «πατριάρχη» του αμερικάνικου μπάσκετ John Wooden, το μπάσκετ είναι παιχνίδι κυρίως νοητικό. Πόσο συχνά είναι τα παραδείγματα όπου αθλητές, όντως ικανοί και ταλαντούχοι, αποτυχαίνουν να έχουν καλή απόδοση στους αγώνες! Πόσο συχνά αθλητές και προπονητές αναρωτιούνται για τη διαφοροποίηση της απόδοσης μεταξύ προπονήσεων και αγώνων!
Η σωστή ψυχολογική προετοιμασία, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φυσική κατάσταση και την προπόνηση της τεχνικής και της τακτικής του αθλήματος, αποτελεί το εφόδιο και την προυπόθεση για την υψηλή απόδοση. Με την εξάσκηση και την εφαρμογή των κατάλληλων ψυχολογικών τεχνικών που αναφέρονται παρακάτω στο συγκεκριμένο βιβλίο, οι καλαθοσφαιριστές μπορούν:
• Να μάθουν να θέτουν τους κατάλληλους στόχους και να προσπαθούν να τους επιτύχουν.
• Να μάθουν να εξασκούνται νοερά.
• Να εστιάζουν κατάλληλα την προσοχή και την αυτοσυγκέντρωσή τους στις διάφορες φάσεις του παι χνιδιού.
• Να ελέγχουν με εποικοδομητικό τρόπο τις σκέψεις τους για να μάθουν να σκέφτονται θετικά, αλλά και να βελτιώνουν την απόδοσή τους.


ΠΗΓΗ:http://www.pe.uth.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις