Μετρητές Υγείας!

Παχυσαρκία σημαίνει αύξηση του σωματικού λίπους σε ποσοστό τέτοιο που να δυσχεραίνει την υγεία. O προσδιορισμός του σωματικού λίπους απαιτεί την χρήση ειδικών μηχανημάτων, πράγμα που τον καθιστά δύσκολο στην καθημερινή πράξη.
Για τον λόγο αυτό, για την εκτίμηση του βαθμού υπερβάλλοντος σωματικού βάρους (παχυσαρκίας) χρησιμοποιούμε το ευρέως διαδεδομένο Δείκτη Μάζας Σώματος (B.M.I = Body Mass Index).
Ο δείκτης αυτός αποτελεί το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους ενός ατόμου (σε kg) με το τετράγωνο του ύψους του (σε m) (Δείκτης Μάζας Σώματος = Βάρος σε κιλά / (ύψος σε μέτρα2)
Δ.Μ.Σ = Β/ Υ2
Όπου Β =  Τωρινό σωματικό βάρος σε kg
Υ =  Ύψος σε m



Η χρήση του Δείκτη Μάζας Σώματος για την εκτίμηση της ύπαρξης κλινικής παχυσαρκίας είναι πολύ απλή και γρήγορη και απαιτεί μόνο την γνώση του βάρους και του ύψους. Μεγάλο όμως μειονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου για τον ορισμό της κλινικής παχυσαρκίας είναι ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα συστατικά του σωματικού βάρους και την κατανομή του λίπους, το οποίο επίσης επηρεάζει τους κινδύνους υγείας. Η πραγματική παχυσαρκία έχει σχέση περισσότερο με την ποσότητα του λίπους του σώματος παρά με το σωματικό βάρος.
Έτσι σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων όπως σε αθλητές ή σε άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα, όπου υπάρχει μυϊκή υπερτροφία, καθώς και σε οιδηματώδεις ασθενείς με παθολογική κατακράτηση υγρών, παρατηρείται αύξηση του βάρους όχι όμως λόγω εναπόθεσης λίπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση του Δείκτη Μάζας Σώματος δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο για την αξιολόγηση κλινικής παχυσαρκίας.

Ο υπολογισμός των καθημερινών ενεργειακών αναγκών γίνεται με την χρήση των εξισώσεων Harris Benedict

Η εξίσωση των Harris Benedict είναι μια μαθηματική σχέση που υπολογίζει τις καθημερινές ενεργειακές δαπάνες σε θερμίδες (calories).
Ο μόνος παράγοντας που δεν χρησιμοποιείται από την εξίσωση των Harris Benedict είναι η άλιπη μάζα. Δηλαδή δεν μπορεί να εκτιμήσει αν τα κιλά του σωματικού βάρους που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό αφορούν λίπος (που δεν καταναλώνει ενέργεια) ή μυϊκός ιστός (που καταναλώνει ενέργεια).
Θυμηθείτε, τα άτομα με λιγότερο λίπος και περισσότερο μυϊκό ιστό χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από τα άτομα με περισότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό.
Επομένως, αυτή η εξίσωση θα είναι πολύ ακριβής για όλους αλλά για τους μυώδεις θα δίνει μικρότερη εκτίμηση θερμιδικών αναγκών από την πραγματική και για τους παχύσαρκους θα υπερεκτιμά τις θερμιδικές τους ανάγκες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις