Μεταβολικό σύνδρομο – μεσογειακή διατροφή μόνο ή σε συνδυασμό και με άσκηση;


Μεγάλο μέρος της πρόσφατης έρευνας στη διατροφή έχει επικεντρωθεί στα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου (ΜΣ). Επιπλέον, πολυάριθμες είναι οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η μέτριας και υψηλής έντασης καρδιοαναπνευστική άσκηση μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα ωφέλη και προσαρμογές στη σύνθεση του σώματος και στο συνολικό καρδιομεταβολικό κίνδυνο, απ’ ότι η χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση. 

Το πώς όμως ένα μοντέλο της μεσογειακής διατροφής με ή χωρίς μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής (HRQoL) και τη συνολική φυσική κατάσταση ασθενών με ΜΣ είναι ακόμα άγνωστο. Συνολικά 45 άνδρες και γυναίκες με διαγνωσμένο ΜΣ (50-66 ετών) χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: (α) υποθερμιδική, φυσιολογικής πρωτεΐνης Μεσογειακή διατροφή (MED) και (β) την ίδια δίαιτα συν περιοδική μέτριας έως υψηλής έντασης αερόβια προπόνηση (Mede) για 12 εβδομάδες. Η ποιότητα ζωής HRQoL (ερωτηματολόγια EuroQol και SF-36), η φυσική κατάστασης και οι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης ΜΣ προσδιορίστηκαν πριν και μετά την πειραματική περίοδο. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έδειξαν πως η Μεσογειακή Διατροφή (MeD) βελτιώνει βασικούς τομείς της σωματικής και ψυχικής υγείας στα πλαίσια της συνολικής ποιότητας ζωής (σωματικές λειτουργίες, τη ζωτικότητα, τη γενική σωματική υγεία, τη συναισθηματική κατάσταση καθώς και την αυτοεκτίμηση για την υγεία) και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και βελτίωση των παραγόντων κινδύνου εκδήλωσης ΜΣ. 

Επιπλέον, η παρέμβαση με το συνδυασμό της δίαιτας-άσκησης οδήγησε σε μεγαλύτερη βελτίωση στους τομείς αυτούς καθώς και στη βελτίωση και άλλων συστατικών της ποιότητας ζωής (σωματικές ενοχλήσεις, κοινωνικότητα και προφίλ υγείας). Ο συνδυασμός αυτός αύξησε επίσης τη φυσική κατάσταση και προκάλεσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Τα οφέλη της ΜΔ είναι γνωστά από μεγάλες μελέτες. 

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως ένα μοντέλο συνδυασμού ΜΔ με μία υποθερμιδική δίαιτα που συνδυάζει και περιοδική μέτριας έως υψηλής έντασης καρδιοαναπνευστική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βελτίωση παραγόντων της ποιότητας ζωής βελτιώνοντας παράλληλα και τη φυσική και λειτουργική κατάσταση, το σωματικό βάρος, και τους παράγοντες κινδύνου, σε σχέση με τη διατροφική μόνο παρέμβαση. Άρα επισημαίνει την ανάγκη και τη σημασία της ταυτόχρονης άσκησης, για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι.


Landaeta-Díaz L1, Fernández JM, Da Silva-Grigoletto M, Rosado-Alvarez D, Gómez-Garduño A, Gómez-Delgado F, López-Miranda J, Pérez-Jiménez F, Fuentes-Jiménez F. Mediterranean diet, moderate-to-high intensity training, and health-related quality of life in adults with metabolic syndrome. Eur J Prev Cardiol. 2013 Aug;20(4):555-64.

Δημοφιλείς αναρτήσεις