ΔΥΝΑΜΗ & ΜΠΑΣΚΕΤ

Δύναμη: Είναι η μυϊκή δύναμη σημαντικός παράγοντας απόδοσης και πρόληψης τραυματισμών σε άνδρες και γυναίκες αθλητές/τριες του μπάσκετ;


 
Η μυϊκή δύναμη αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την απόδοση στο μπάσκετ, μιας και είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη υψηλών τιμών μυϊκής ισχύος σε ενέργειες όπως η αλλαγή κατεύθυνσης, το άλμα και το αμυντικό γλίστρημα, που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα των αθλητών/τριών. Ακόμη, στη βιβλιογραφία έχει προταθεί, από αρκετούς ερευνητές πως η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να αποβεί σωτήρια για την πρόληψη των τραυματισμών. Ο διασημότερος δείκτης  είναι η αναλογία δύναμης μεταξύ εκτεινόντων και καμπτήρων μυών του γόνατος αν και η αναλογία δύναμης στους μύες που ενεργούν στην άρθρωση του ισχίου και της ποδοκνημικής αξιολογούνται σε αρκετές περιπτώσεις. Αν και το μπάσκετ είναι ενιαίο ως άθλημα, ερωτήματα εγείρονται αν ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις, μυϊκής ενδυνάμωσης, μεταξύ παιδιών και ενήλικων ή και μεταξύ ανδρών-γυναικών από τη στιγμή που υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν τη μεγαλύτερη ευπάθεια των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες σε κακώσεις π.χ. όπως αυτή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Για να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Des Moines των Η.Π.Α. επιστράτευσαν 50 υγιείς αθλητές/τριες διαφόρων ηλικιών και τους αξιολόγησαν ως προς την παραγόμενη μυϊκή δύναμη σε ισοκινητικό δυναμόμετρο (ειδικός εξοπλισμός που προσφέρει έγκυρη και αξιόπιστη αξιολόγηση της παραγόμενης δύναμης) σε όλες τις αρθρώσεις των κάτω άκρων καθώς και της συνολικής δύναμης (άθροισμα των επιμέρους μετρήσεων). Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε πως οι άνδρες ενήλικες παρουσίασαν, σε απόλυτες τιμές, τις υψηλότερες τιμές δύναμης, ωστόσο όταν η απόδοση εκφράστηκε σε σχετικές ως προς τη μυϊκή μάζα και το ύψος οι διαφορές που εντοπίστηκαν ήταν ελάχιστες. Ιδιαίτερα οι ενήλικες άνδρες παρουσίαζαν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τους νεαρούς και με τις γυναίκες αθλήτριες του μπάσκετ. Ακόμη, οι αθλήτριες ηλικίας 12-13 ετών παρουσίασαν χαμηλότερες τιμές δύναμης σε σύγκριση με τα κορίτσια ηλικίας 9-10 ετών. Συμπερασματικά, το άθροισμα των δυνάμεων που παράγονται σε όλες τις αρθρώσεις ήταν η παράμετρος που διαφοροποιήθηκε σημαντικά μεταξύ των ηλικιών και των ανδρών με τις γυναίκες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνιστούν πως κατά την αξιολόγηση των αθλητών/ τριών θα πρέπει να αξιολογείται η παραγόμενη δύναμη σε όλες τις αρθρώσεις και πως η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης είναι απαραίτητος παράγοντας τόσο για τη βελτίωση της απόδοσης όσο και για την πρόληψη τραυματισμών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και των δυο φύλων.
 
Buchanan PAVardaxis VG. Lower-extremity strength profiles and gender-based classification of basketball players ages 9-22 years. J Strength Cond Res. 2009 Mar;23(2):406-19.
 
Από τον Θανάση Χατζηνικολάου, Ph.D.
Λέκτορας προπονητικής της φυσικής κατάστασης
Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις