Η Αλανίνη και γλουταμίνη βελτιώνει την απόδοση των αθλητών του Basket;




Μπορεί η χορήγηση αλανίνης και γλουταμίνης να διατηρήσει ή και να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών του Basket;

Είναι αποδεδειγμένο πως κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ παρατηρείται απώλεια υγρών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της απόδοσης των αθλητών/τριών. Έτσι, ο Hoffman και οι συνεργάτες του ΑΠΌ ΤΟ Πανεπιστήμιο της Central Florida στις ΗΠΑ μελέτησαν την επίδραση της χορήγησης ενός διαλύματος αλανίνης/γλουταμίνης σε δύο διαφορετικές δοσολογίες: 1 gr και 2 gr ανά 500 ml νερού. Πριν την διεξαγωγή των αγώνων όπου οι μπασκετμπολίστριες θα κατανάλωναν το συγκεκριμένοσυμπλήρωμα, έγιναν δύο άλλοι αγώνες καλαθοσφαίρισης: στον πρώτο δεν κατανάλωσαν καθόλου υγρά (για να καθοριστεί η συνηθισμένη απώλεια υγρών μετά από έναν αγώνα μπάσκετ) ενώ στον δεύτερο οι αθλήτριες κατανάλωσαν μόνο νερό. Καταρχήν, διαπιστώθηκε ότι μετά από κάθε αγώνα οι μπασκετμπολίστριες χάνουν περίπου 2,5% του σωματικού τους βάρους εξαιτίας της εφίδρωσης.

Από τα αποτελέσματα τη μελέτης διαπιστώθηκε επίσης πως όταν οι αθλήτριες κατανάλωσαν το διάλυμα αλανίνης/γλουταμίνης χαμηλής δοσολογίας (1 gr/ 500 ml) παρουσίασαν καλύτερη απόδοση στο σουτ και καλύτερο χρόνος αντίδρασης σε οπτικό ερέθισμα σε σύγκριση με την συνθήκη όπου δεν αναπλήρωσαν τα υγρά  ή κατανάλωσαν μόνο νερό. Επίσης, φάνηκε ότι όταν οι μπασκεμπολίστριες κατανάλωσαν το διάλυμα αλανίνης/γλουταμίνης υψηλής δοσολογίας (2 gr/ 500 ml) παρουσίασαν μικρότερη κόπωση στην εξέλιξη του αγώνα σε σύγκριση με τις αγώνες που δεν έλαβαν κάποιο συμπλήρωμα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ηεπανυδάτωση με χορήγηση διαλύματων αλανίνης/γλουταμίνης βελτιώνει την αγωνιστική απόδοση καλαθοσφαιριστριών υψηλού επιπέδου (ποσοστά επιτυχημένων σους και χρόνος αντίδρασης) ενώ η χορήγηση του συγκεκριμένου συμπληρώματος σε ακόμη μεγαλύτερη δοσολογία βοηθά και στη μείωση της κόπωσης κατά τη διάρκεια του αγώνα σε σχέση με την απλή χρήση νερού από τις αθλήτριες.

 Hoffman JRWilliams DREmerson NSHoffman MWWells AJMcVeigh DMMcCormack WPMangine GTGonzalez AMFragala MS. L-alanyl-L-glutamine ingestion maintains performance during a competitive basketball game. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 9:4, 2012.

Δημοφιλείς αναρτήσεις